Jak naliczać podatek cukrowy w systemach Comarch ERP Optima i XL?
Od 1 stycznia 2021 zaczęła obowiązywać nowa opłata akcyzowa, którą jest podatek cukrowy. Opłaty ponoszą między innymi podmioty zaopatrujące sklepy prowadzące sprzedaż detaliczną. W praktyce są to producenci napojów oraz hurtownie, które dostarczają towary do sieci sklepów. Konsekwencją jest wzrost cen niektórych produktów, więc podatek cukrowy odczują również konsumenci.
Jakich produktów dotyczy podatek cukrowy i ile wynosi?
Podatek cukrowy został nałożony na napoje z dodatkiem: cukrów, substancji słodzących, kofeiny i tauryny. Wartość stała podatku cukrowego wynosi 50 gr za litr napoju z dodatkiem cukru albo substancji słodzącej. Natomiast zmienna to dodatkowe 5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gr /100 ml w przeliczeniu na litr napoju lub dodatkowe 10 gr za litr napoju z dodatkiem substancji aktywnej, którą jest kofeina lub tauryna.
Jakie produkty są zwolnione od podatku?
Z opłaty stałej zwolnione są napoje izotoniczne oraz napoje, w których zwartość soku owocowego, warzywnego albo owocowo-warzywnego wynosi przynajmniej 20%.
Obsługa podatku cukrowego w Comarch ERP Optima
W Comarch ERP Optima 2021.1 została wprowadzona możliwość oznaczenia napojów, na które został nałożony podatek cukrowy. Ponadto można wskazać ilość cukru zawartego w ich składzie wraz ze wskazaniem rodzaju substancji podlegającej opłacie.
- Naliczanie podatku cukrowego jest możliwe na dokumentach sprzedaży. Wprowadzono również możliwość skonfigurowania, czy wyliczona kwota opłaty cukrowej ma powiększać cenę sprzedaży, czy ma być uwzględniona w cenie. Informacja o wyliczonej opłacie jest zapisana na pozycji dokumentu.
- Dla każdej pozycji podlegającej podatkowi wskazujemy kwotę opłaty na wydruku faktury VAT, a także łączną wartość podatku cukrowego ze wszystkich pozycji.
- Dodano także możliwość oznakowania kontrahentów, którzy odprowadzają podatek cukrowy do Urzędu Skarbowego.
Jak skonfigurować opłatę cukrową w Comarch ERP Handel Plus?
1). Wejdź w menu System > Konfiguracja > Firma > Magazyn > Opłata cukrowa. Zaznacz parametr Opłata cukrowa.
2). Można również automatycznie doliczyć kwotę opłaty cukrowej do domyślnej ceny sprzedaży towaru, w tym celu należy zaznaczyć parametr Powiększaj cenę o kwotę opłaty cukrowej. Domyślna cena towaru pobrana na dokument z karty towaru zostanie powiększona o kwotę wyliczoną przez program i przelicznik między jednostkami zdefiniowanymi na karcie towaru.
3). Zaznaczenie Rabat od pełnej ceny oznacza wyliczanie rabatu od ceny z opłatą cukrową.
4). W polu Atrybut można wskazać atrybut, za pomocą którego oznaczone zostaną na dokumentach numery partii towaru. Jeśli na Fakturze Sprzedaży/Paragonie/Wydaniu Zewnętrznym wskażemy partię towaru z taką cechą jak atrybut w konfiguracji, to wartości tej cechy zostaną przeniesione na pozycję dokumentu, na zakładkę Cukier do pola Numer partii towaru podczas zapisu dokumentu na stałe.
5). W zakładce Handlowe na karcie kontrahenta należy zaznaczyć parametr Kontrahent opłaca podatek cukrowy (widoczny tylko dla kontrahentów o statusie krajowy albo podatnikiem jest nabywca), jeśli opłata podatku cukrowego jest po stronie kontrahenta. W tym przypadku na dokumentach wystawianych dla takich kontrahentów nie zostanie naliczona opłata cukrowa.
Parametr można ustawić seryjnie dla kontrahentów zaznaczonych na liście. Należy wtedy przejść w Operacje seryjne > Zmień warunki handlowe. Następnie zaznaczyć Zmień kontrahenta opłacającego podatek cukrowy. Zaznaczenie parametru Kontrahent opłaca podatek cukrowy skutkuje zaznaczeniem tego parametru na karcie kontrahenta.
6). Opłacie podlegają wyroby w postaci napoju lub syropu, do których dodano substancje wymienione w ustawie, sklasyfikowane za pomocą PKWiU w działach 10.32, 10.89 i dział 11.
Wejdź w Ogólne > Cennik lub Handel > Zasoby. Następnie wybierz zakładkę Dodatkowe, znajduje się tam Opłata cukrowa.
Dla pozycji cennikowych podlegających opłacie cukrowej należy zaznaczyć parametr Opłata cukrowa. Następnie podać ilość napoju w mililitrach.
Niżej znajduje się Opłata od środków spożywczych zwierających cukier oraz substancje słodzące. Należy podać zawartość cukru w gramach na 100 ml napoju.
Na tej podstawie program automatycznie nalicza opłatę stałą oraz zmienną:
- Jeżeli napój zawiera poniżej i równo 5 gram cukru, to zostanie naliczona tylko opłata stała w wysokości 0.50 PLN.
- Jeżeli napój zawiera powyżej 5 gram cukru, to zostanie naliczona zarówno opłata stała w wysokości 0.50 PLN, jak i opłata zmienna w zależności od ilości gram powyżej 5 gram (5 gr za każdy gram cukru powyżej 5 gram/100 ml).
Ponadto dostępne są parametry tj.:
- Napój zawiera substancję słodzącą — jeśli zostanie zaznaczony to program automatycznie naliczy wówczas opłatę stałą w wysokości 0.50 PLN (niezależnie od zawartości cukru).
- Napój zawiera kofeinę lub taurynę — jeśli zostanie zaznaczony to program automatycznie naliczy wówczas opłatę stałą w wysokości 0.10 PLN.
- Napój z masowym udziałem soku owocowo/warzywnego nie mniej niż 20% — jeśli zostanie zaznaczony to naliczona będzie tylko opłata zmienna (nie będzie naliczona dla cukru opłata stała 0.50 PLN).
- Napój będący roztworem węglowodanowo-elektrolitowym — jeśli zostanie zaznaczony to naliczona będzie tylko opłata zmienna (nie będzie naliczona dla cukru opłata stała 0.50 PLN).
Na dole znajduje się Obliczenie opłaty cukrowej, gdzie:
- Opłata stała jest wyliczana na podstawie ilości cukrów w gramach (do 5 gram), a także zaznaczonych parametrów: Napój zawiera substancję słodzącą, Napój zawiera kofeinę lub taurynę.
- Opłata zmienna jest wyliczana na podstawie ilości cukrów w gramach (powyżej 5 gram), a także zaznaczonych parametrów: Napój z masowym udziałem soku owocowo/warzywnego nie mniej niż 20%, Napój będący roztworem węglowodanowo-elektrolitowym.
- Łączna kwota opłaty za 1 litr jest sumą opłaty stałej oraz opłaty zmiennej. Wartość maksymalna wynosi 1.20 PLN. JW przypadku, gdy suma opłaty stałej i zmiennej przekracza 1.20 PLN, kwota opłaty zmiennej zostanie odpowiednio pomniejszona.
Parametry dotyczące opłaty cukrowej można również ustawić seryjnie dla pozycji zaznaczonych na liście w menu Ogólne > Cennik lub Handel/ > Zasoby. Opcja jest dostępna w operacjach seryjnych pod nazwą Ustawienie opłaty cukrowej.
Po dokonaniu ustawień należy kliknąć piorun ze strzałką, wtedy ustawienia zostaną przeniesione na kartoteki towarowe. Na tej podstawie będą wyliczane opłaty.
7). W dokumentach opłata cukrowa jest naliczana na Fakturze Sprzedaży, Wydaniu Zewnętrznym, Paragonie i na korekcie ilości do FS/WZ/PA.
Dla dokumentów wystawionych dla kontrahenta o statusie krajowy lub podatnikiem jest nabywca, w oknie Pozycja dokumentu, dla tych towarów, które mają zaznaczony na swojej kartotece parametr Opłata cukrowa dostępna jest zakładka Cukier.
8). W celu automatycznego doliczania kwoty opłaty cukrowej do domyślnej ceny sprzedaży należy wejść w System > Konfiguracja firmy > Magazyn > Opłata cukrowa i zaznaczyć parametr Powiększaj cenę o kwotę opłaty cukrowej. Domyślna cena towaru pobrana na dokument z karty towaru zostanie powiększona o łączną kwotę opłaty wyliczoną na karcie towaru. Parametr ma zastosowanie na: Fakturach Pro Forma, Rezerwacjach Odbiorcy, Fakturach Sprzedaży, Paragonach i Wydaniach Zewnętrznych.
W przypadku udzielania rabatu na dokumentach, jeśli do ceny sprzedaży doliczana jest opłata cukrowa, Użytkownik może wskazać, czy rabat ma być wyliczany od ceny z opłatą cukrową (pełna cena) czy od ceny bez opłaty cukrowej (System/ > Konfiguracja firmy > Magazyn > Opłata cukrowa: Rabat od pełnej ceny/ Rabat od ceny bez opłaty cukrowej).
9). Na wydruku Eko dla Faktury Sprzedaży dostępnym z poziomu formularza FS oraz z listy faktur, dla poszczególnych pozycji wykazana jest kwota opłaty cukrowej. W podsumowaniu wykazana jest łączna wartość opłaty cukrowej wszystkich pozycji dokumentu.
10). Podczas importu kontrahentów, cennika z innej bazy przez Narzędzia > Importy przenoszone są ustawienia dotyczące opłaty cukrowej.
Obsługa podatku cukrowego w Comarch ERP XL
W Comarch ERP XL 2021.0 dokonane zostaną zmiany w bazie danych, przygotowujące ją na obsługę oraz naliczanie podatku cukrowego. Zmiany funkcjonalne pozwalające na oznaczanie towarów oraz dokumentów, a także funkcje niezbędne do naliczenia opłaty cukrowej zostaną wprowadzone w lutym 2021, w terminie odpowiednio wcześniejszym niż 25 lutego 2021 (terminem złożenia pierwszej deklaracji). Ponadto udostępnione zostaną funkcje pozwalające odpowiednio oznaczyć dokumenty, które zostaną zarejestrowane od 1 stycznia 2021 do dnia wgrania nowej wersji z powyższą funkcjonalnością.